san juan, ibiza > gemeente sant joan de labritja, eivissa of ibiza
SAN JUAN IBIZA > Sant Joan de Labritja  san juan, ibiza > gemeente sant joan de labritja, eivissa of ibiza
 
San Juan - Sant Joan de Labritja

De gemeente SAN JUAN, of voluit in catalaans: El municipi de Sant Joan de Labritja, is gelegen in het noordelijke deel van het eiland Ibiza.
Het gebied heeft een oppervlakte van 121 km en een bevolking van ca. 6000 inwoners, verdeeld over vier parochies of dorpjes, te weten:
de ’hoofdstad Sant Joan de Labritja (San Juan), Sant Miquel de Balanzat (San Miguel), Sant Llorenç de Balàfia (San Lorenzo), Sant Vicent de Sa Cala (San Vicente).
De dorpen zijn klein en het grootste gedeelte van de woonerven ligt verspreid over het prachtige en ongerepte gebied tussen de gemeentelijke grenzen.

Dit dunstbevolkte deel van Ibiza is veelal nog ruig en ongerept, met glooiende heuvels en dalen, groene velden, en uitgestrekte pijnbossen.
San Juan
heeft ook een indrukwekkende, ruige kustlijn met mooie, rustige strandjes afgewisseld met hoge rotspartijen, die een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en de omliggende valleien bieden.
Een afwisselend, schilderachtig gebied, met uitzichten over groene bossen en glooiende, bloeiende valleien en velden, bedekt met bruin-rode aarde, afgewisseld met de terrakleurige, als erfafscheiding bedoelde, prachtige, historische muren.
De kustwegen naar Cala San Vicente, en die naar het dorpje Portinatx, leveren spectaculaire zeezichten, terwijl je bocht na bocht, dichter bij je doel komt.  Een onvergetelijke ervaring !!
Ook de rit naar Na Xamena (rij van Sant Miguel richting haven, tot je linksaf gaat bij het bord), boven vind je de meest indrukkwekkende panoramas.

Hoewel ook SAN JUAN in de zomer veel bezoekers trekt, is het toch de streek waar door de jaren heen, veel ’rustzoekers’ en ’hippies’ zijn neergestreken. Vaak wonen deze in de meest afgelegen, oude fincas, waar ze genieten van de prachtige natuur, de stilte en de zeer gewaardeerde rust.
De laatste jaren trokken, om diezelfde redenen, ook een aantal ’rich & famous’ naar dit deel van het eiland, waar ze prachtige huizen lieten (ver)bouwen, vaak in oude steil, met torentjes, en natuurlijk, met een spetterend uitzicht over de azuurblauwe zee en groene valleien.

SAN JUAN in de zomer
’s Zomers is er van alles te doen in deze mooie gemeente, waar het over het algemeen toch rustiger is dan elders op het eiland. Er zijn gezellige beach bars en chiringuitos te vinden, op de vaak afgelegen strandjes, er zijn ook verspreid over de gemeente, een aantal goede hotels, hostels, appartementn en restaurants en bars te vinden, echter vaak slechts geopend tijdens het zomerseizoen.
Er zijn veel mogelijkheden voor duiken en andere watersporten- of paardijden.
Je kunt er excursies en boottochten maken, of boten huren om de kleine eilandjes voor de kust te bezoeken en de prachtige kustlijn vanaf zee te bekijken.
Er zijn prachtige retreats te vinden, voor een persoonlijke en weldadige wellness ervaring.

SAN JUAN in de WINTER
In de winter is er in deze gemeente weinig activiteit, waardoor het juist voor diegenen die houden van wandelen, fietsen, avontuurlijke sporten, natuur of mischien zelfs een wellness retreat, het perfecte jaargetijde is om deze mooie streek eens te bezoeken.
Er wordt gezegd dat er in wintertijd, in de baai van Portinatx, slechts twintig mensen wonen.....

CULTUUR HISTORISCHE FEITEN

Oorspronkelijk was er op het eiland Ibiza slechts een stad, genaamd Vila.
De rest van het eiland was, volgens de oude wetten van de Pitiusas, een verdeeld agrarisch gebied, dat onder bepaalde voorwaarden verder kon worden onderverdeeld.
Bijvoorbeeld:
- door een huwelijk (woning), casamiento (het familiebuitenhuis).
- door het ontstaan van een buurtgemeenschap, La venda (een gehucht van verscheidene buren).
- door de parochie (belangrijk voor het bouwen van nieuwe parochiekerken), met de kerk als kern, waar
  omheen de dorpen werden gevormd, vernoemd naar heiligen of schutspatronen.
- door de gemeente, later gevormd om de parochies te besturen, (municipio).

De meeste inwoners van Ibiza waren kleine tot middelgrote landeigenaren, en hun grootste bron van inkomsten kwam uit de landbouw.
Hun grootste bezit was water. Wie een bron in de buurt had, of een goede put, óf genoeg water kon opvangen in zijn sisterna (bovengrondse wateropslagplaats), die kon het water gebruiken voor de irrigatie van zijn veld(en), en daardoor zijn inkomen uit landbouw halen.

Ibiza 4 all, Alles over de gemeente San Juan, of Sant Joan de Labritja, op het eiland Ibiza.


© 2006 - 2018 ibiza4all.org