jaarfeesten en festiviteiten san juan, ibiza
SAN JUAN IBIZA > Sant Joan de Labritja  jaarfeesten en festiviteiten san juan, ibiza

JAARFEESTEN in SAN JUAN

Volgens oude gebruiken, werden de volksdansen rond de putten uitgevoerd, om een goede oogst te vieren en om veel water voor het volgende jaar te vragen.
Over de gemeente San Juan liggen 57 putten en bronnen verspreid.
In San Juan wordt een van deze traditionele vieringen gevierd bij de put van Balàfia, op 10 augustus, waarbij er volksdansen worden uitgevoerd en er proeverijen zijn van streekproducten.

De JAARfeesten voor de patroonsheiligeN - ’Fires de Sant Joan de Labritja’ - in de gemeente San Juan zijn:
FesteS de Sant Vicent de Sa Cala: 5 april
FesteS de Sant Joan de Labritja: 24 juni
FesteS de Sant Llorenç de Balafia: 10 augustus
FesteS de Sant Miquel de Balanzat: 29 september

Al deze feesten beginnen ’s morgens met het luiden van de kerklokken, om te waarschuwen dat het feest begint. Na een ceremoniele plechtige mis, die bijgewoond wordt door het grootste deel van de dorpelingen, en bovendien er komen ook veel bezoekers op af, die op het eiland zijn.
De mis wordt gevolgd door een processie.
Volgens oude gebruiken, wordt er na de processie een traditionele dans uitgevoerd, bij de kerk, door de colles de ball pagès (volksdansgroep) uit het dorp, in traditionele klederdracht.

De aanwezigen wordt versnaperingen aangeboden zoals: "orelletes" en "bunyols", vergezeld van wijn en andere lekkernijen.
In de middag worden activiteiten aangeboden, als: entertainment, kinderanimatie en worden er dansen uitgevoerd. De dag wordt afgesloten met een traditioneel vuurwerk.

Het festival richt zich niet alleen op het feest van de beschermheilige, maar ook er zijn diverse sportevenementen, muziek voorstellingen, culturele tentoonstellingen, wedstrijden, conferenties, etc.
Deze beginnen de week voorafgaand aan de dag van de patroonheilige en eindigen de week erna.
Altijd met het doel om elke inwoner, of bezoeker te plezieren en hen te laten genieten.

De nacht van (La NIT de) Sant Joan (Sint Jan’s Nacht) is zeer speciaal.
De hele gemeenschap van Sant Joan bereid zich voor op de nacht van 23 op 24 juni, de kortste nacht van het jaar, om de zomerzonnewende te vieren.
Volgens traditie worden om 12.00 uur ’s nachts, als de klokken gestopt met luiden, het vuur aangestoken Foguerosn Els nou (negen vuren), en door over het vuur te springen verwelkomt men het ’nieuwe’, en laat men de ’oude dingen’ achter zich.
Terwijl sommige springen, doen anderen zich te goed aan lokale versnaperingen zoals "bunyols" en "vi pages" (plaatselijke wijn).

ANDERE FestIVITEITen -
Gevierd met traditonele volksdansen rond putten en bronnen.
Pou de Labritja (in Sant Llorenç de Balafia oftewel San Lorenzo) 5 augustus
  Pou d’Albarqueta (in Sant Llorenç de Balafia oftewel San Lorenzo): 5 augustus
  Pou des Baladre (San Vicent de Sa Cala oftewel San Vicente): de eerste zaterdag na 8 augustus
  Festes de Sant Ciriac: 8 augustus
  Font de Balàfia (de bron bij Sant Llorenç): tweede zondag van augustus

Festes de la Mare de Déu del Carme (in Portinatx - SANT JOAN):
Dit evenement wordt jaarlijks op 16 juli gevierd, met een processie op zee, waarin een aantal "llaüts van El Pescador" (vissersboten) en andere begeleidende schepen, ter ere van de beschermheilige van de zee. Dit feest wordt afgesloten met het houden van sportwedstrijden, de meeste veelal op de stranden in dit gebied (wedstrijden waterfietsen, skiën, zwemmen, etc ...)

Festes de la Mare de Déu d’Agost (Maria ten Hemelopneming):
Dit feest vind jaarlijks op 15 augustus plaats in de haven van CALA San Vicente (Sa Cala de Sant Vicent),  waar uiteenlopende activiteiten plaats vinden.

Ibiza 4 all, Alles over de gemeente San Juan, of Sant Joan de Labritja, op het eiland Ibiza.


© 2006 - 2018 ibiza4all.org