bezienswaardigheden san juan, ibiza
SAN JUAN IBIZA > Sant Joan de Labritja  bezienswaardigheden san juan, ibiza

BEZIENSWAARDIGHEDEN van SAN JUAN, Ibiza  - Sant Joan de Labritja -

FONT de BALÀFIA
BALÀFIA, een groep van karakteristieke Ibiza huizen met interne wachttorens, van buitengewone esthetische schoonheid en groot architectonisch belang.
Het is lopend bereikbaar en ligt iets buiten het dorpje Sant Llorenç.
Balafia bestaat uit een groep van 5 kenmerkende Ibiza huizen, met twee torens, allen aangepast aan het terrein en vormen een kern van groot archeologisch belang. Deze huizen zijn particulier bezit.
De torens dienden vroeger als toevluchtsoord voor de bewoners van de huizen, in het geval van aanvallen van piraten, en hun functie was vergelijkbaar met de torens van kustverdediging, maar met andere eigenschappen.
De witte kruizen geschilderd op de voorkant van deze torens hadden een beschermende functie tegen negatieve invloeden.
De putten en bronnen zijn mooi en karakteristiek voor Ibiza’s architectuur.
Waar, in de zomer "balades" worden uitgevoerd (traditionele dansen) en de voltooiing van de oogst en het werk op het veld word gevierd.
Ibicenco (de oorspronkelijke, lokale bevolking van het eiland) aanbidden het water, dus worden deze festiviteiten gehouden bij de putten en bronnen. Deze dansen werden na vele jaren herontdekt en, dankzij de "colles de ball pagès" (traditionele dans groepen), een nieuw leven ingeblazen.
De muziek en dans, nodigt iedereen uit deel te nemen.

POU DE AUBARQUETA
De Pou d’Aubarqueta, Sant Miquel, was een van de putten die bekend stond als "abeurada", waar mensen kwamen om drinkwater te verzamelen voor het huis. Dit soort openbare plaatsen waren voor gemeenschappelijk gebruik.

POU de Labritja
Dankzij de "colles de ball pagès" (traditionele dans groepen) wordt hier weer de historische dans POU DES BALADRE uitgevoerd, net als in oude tijden.

DEFENSIE TOREN van Balansat: Torres d’es Molar
Het kustverdedigingsnetwerk werd officieel afgerond op 26 oktober 1763.
De toren functioneerde niet om indringers te weren, maar werd als uitkijkpost gebruikt door twee ambtenaren. Communicatie met andere torens werd overdag met rook gedaan, en als het donker was met vuur. Zo kon men elkaar waarschuwen voor mogelijke indringers of piraten.
* Torres d’es Molar is te bereiken via de weg van Sant Miquel richting Port de Sant Miquel.
  Op deze weg neemt men de afslag naar Na Xamena. Na ongeveer 1 km neemt u de verharde weg
  naar rechts.

DEFENSIE TOREN Portinatx
Ook de Toren van Portinatx behoorde tot het kustverdedigingsnetwerk van Ibiza. Ook deze toren was gericht op het beheersen van de noordelijke, bijzonder steile kust van het eiland, en werd niet met artillerie bemand, maar als uitkijkpost gebruikt door twee ambtenaren.
Het is direct naast Portinatx gelegen.
* De Toren van Portinatx is te bereiken via de weg naar Playa s’Arenal Petit naar Portinatx.
   Na ongeveer 2 kilometer bereik je de toren, die is omgeven door een aantal toeristische gebouwen.

Cova de Can Marça
In de haven van San Miguel vind je de grot, COVA DE CAN MARCA, waar je de ondergrondse wereld van Ibiza kunt ontdekken, tijdens een 40 minuten durende excursie, met licht- en geluidseffecten, door de grot met stalagmieten, stalactieten en versteende watervallen. De oude smokkelaars gebruikten deze grot, met fantastisch uitzicht over de baai, als opslagplaats voor hun buit.
De grot is het gehele jaar geopend, tussen 11 en 17.30 uur, voor excursies. (www.covadecanmarsa.com)

Cove des Cuieram
In de omgeving van CALA SANT VICENT vind je de grot: Cove des Cuieram, een Punisch heiligdom ter ere van de godin Tanit (5de eeuw vChr) waar men 600 lemen beeldjes met haar afbeelding ontdekte, die inmiddels zijn ondergebracht in het Museum voor Archeologie in Ibiza. De grot ligt op een heuvel in de bosrijke omgeving van Sant Vincent en is, ook in de winter, van 9 tot 13 uur open voor publiek.
 

Alle toeristische informatie kunt u krijgen bij het:
BUREAU voor TOERISME Sant Joan de Labritja
Pl. Espanya, s/n
Sant Joan de Labritja
Telephone: 971 333 003
info@sant-joan.com
www.sant-joan.com 
Ibiza 4 all, Alles over de gemeente San Juan, of Sant Joan de Labritja, op het eiland Ibiza.


© 2006 - 2018 ibiza4all.org